رئیس اتحادیه ناشران، کتابفروشان و نوشت افزار کرج گفت: با پایین آمدن سرانه مطالعه و حذف کتاب از سبد خانوار بازارفروش ناشرین و کتابفروشان روزگارخوشی ندارد.

وینا پرس – رئیس اتحادیه ناشران، کتابفروشان و نوشت افزار کرج گفت: با پایین آمدن سرانه مطالعه و حذف کتاب از سبد خانوار بازارفروش ناشرین و کتابفروشان روزگارخوشی ندارد.

به گزارش پایگاه خبری وینا پرس به نقل از ایسنا، بهرام آجرلو اظهار کرد: با توجه به افزایش قیمت‌ها، غیر از کتاب‌های آموزشی و درسی که تهیه و خرید آن ضروری و اجتناب ناپذیر است در سایر حوزه‌ها، امروزه دیگر خرید و مطالعه کتاب‌ دغدغه و جزو علاقه‌مندی مردم نیست وکتاب‌ها  از سبد اصلی بسیاری از خانواده‌ها حذف شده است.

وی اظهار کرد: ناشرین وکتاب فروشان  یک حوزه فرهنگی هستند، اندیشه‌ها و تفکرات به واسطه‌ آنها و چاپ کتاب حفظ و به نسل های بعدی منتقل می‌گردد. در کرج حدود ۳۰۰ ناشر داریم که مشغول به کار هستند اما با توجه افزایش قیمت‌ها، هزینه‌های چاپ و قیمت تمام شده محصولاتشان افزایش چشم گیری داشته و از سوی دیگر خرید کتاب که محصول آنهاست از سبد خانوار حذف شده و دیگر بودجه‌ای از درآمد خانواده برای خریدن آن پیش‌بینی نمی‌شود. لذا دیگر نمی‌توان گفت به صورت منظم یا در یک مدت معین چند کتاب توسط یک خانواده تهیه می‌شود.

آجرلو درباره حمایت‌های مورد نیاز این بخش اظهار کرد: باید در حوزه فرهنگی کار و ‌توجه بیشتری شود وقتی سرانه مطالعه افزایش پیدا نکند توجه به کتاب و کتابخوانی هم به خودی خود در جامعه به وجود نخواهد آمد،کسب وکار ناشرین هم رونق نمی‌گیرد. بودجه‌های کلانی که نیاز یکسری از بخش ها نیست و یا مازاد نیازشان است به خرید کتاب از ناشرین و توزیع آن در مدارس یا دانشگاه‌ها و به مردم اختصاص یابد. اگر بخواهیم سرانه مطالعه را افزایش دهیم می‌توانیم از این جمعیت انبوه دانش‌آموزان بهره ببریم وآنها را کتابخوان کنیم تا فرهنگ کتاب و کتابخوانی به صورت ریشه‌ای ازسنین پایین ادامه پیدا کند. با ورود کتاب از طریق دانش‌آموزان به خانواده‌ها و از خانواده به جامعه خواهیم دید که فرهنگ و ارزش‌های جامعه هم به آن سمت و سوی کتاب و کتابخوانی خواهد رفت.

وی گفت: خرید کتاب نباید از ناشر خاص یا فقط یک خوزه خاص باشد، ورود به حوزه‌های اجتماعی و روان شناسی و.. برای خرید کتاب ضروری است. به عنوان مثال اگر برای دانش آموزان کتاب‌های کوچکی از آثار مشاهیر ادبی ایران مثل مولوی، فردوسی و… منتشر و توزیع شود قطعا خانواده‌ها استقبال می‌کنند و فرهنگسازی هم خواهد شد.

این مسئول ادامه داد: در حوزه نشر به شدت در بخش کاغذ افزایش قیمت داریم و باید کمک شود. نمی‌خواهیم توقع بی‌جا داشته باشیم اما حداقل ارز نیمایی را اگر به موقع اختصاص دهند به حوزه نشر کمک می‌شود تا حداقل کاغذ را به صورت آزاد تهیه نکنند.

آجرلو در خصوص فروش نوشت‌افزار و وضعیت بازارآن در استان بیان کرد: فروش نوشت افزار بسیار متأثر از برخی رویدادهای اجتماعی است، هر دلیلی که باعث تعطیلی واحدهای آموزشی شود از جمله آلودگی و برودت هوا هم بر روی بازار فروش آن  تأثیرگذار است. بازار هدف این صنف را عمدتا دانش آموزان و دانشجویان تشکیل می‌دهد وقتی مراکز آموزشی تعطیل می‌شوند  بیشترین آسیب را می‌بیند. با آغاز دوره همه گیری کرونا در حالی که برخی از کشورها طبق مستندات موجود کتاب فروشی‌ها را مجاز به فعالیت دانستند،در ایران اما اولین جایی که تعطیل شد کتابخانه‌ها بود این آسیب زیادی به بازار فروش ناشرین وارد کرد. هرچند بعد از اتمام کرونا شرایط کمی رو به بهبودی رفت.

وی ادامه داد: مشکل دیگری که بازار نوشت افزار با آن دست به گریبان است موسمی و فصلی بودن فروش است. همزمان با بسته شدن مراکز آموزشی و پایان سال تحصیلی  تا آغاز سال تحصیلی بعدی و یا از ابتدای اسفند تا ۲۰ فروردین سال جدید صنف تعطیل مطلق می‌شود. مشکل گرانی نوشت‌افزار هم مسئله دیگری است، به خاطر اینکه اقلام افزایش چند درصدی داشته است. در بحث نوشت‌افزار غالب اجناس وارداتی است و اگر در داخل تولیدی هم باشد ‌مواد اولیه‌اش وارداتی است. به هر حال  ارتباط مستقیمی با ارز دارد اینها آسیب جدی به صنف ما زده است، این صنف  از دو سه سال گذشته سرمایه‌هایش بر باد رفته. فرض کنید اگر قبلاً می توانستیم تعداد زیادی اجناس حوزه نوشت‌افزار را تهیه و با سود مصوب بفروشیم حالا با این قیمت‌ها قدرت خرید کاهش یافته و به عبارت بهتر به خاطر این عدم ثبات و نوسانات شدید و بازار دو سوم سرمایه‌هایمان از بین رفته است.

آجرلوگفت: البته این افزایش قیمت باعث می‌شود به اجناس هم افزایش سرمایه بخورد اما کاسبی که معتقد به شرع است جنس خود را به همان قیمت خرید قبلی می‌فروشد و سودی دریافت نمی‌کند اما فروشنده‌ای که معتقد نباشد با تفکراتی که دارد همان جنس را با افزایش قیمت جدید می‌فروشد و به این روش سود خواهد کرد.

وی یادآور شد: در رسته نوشت‌افزار موضوع مالیات و مبنا قراردادن میزان تراکنش مالی یکی از مشکلات این صنف است .گاها  در اثرکم اطلاعی  فروشنده مبلغ اجاره بها یا رهن به تقاضا و فشار مالک از طریق کارتخوان پرداخت شده و رقم آن در مالیات محاسبه شده است در حالی که یک لوازم‌التحریر فروش نمی‌تواند یک روزه چنین مبلغ هنگفتی را به عنوان درآمد داشته باشد. حتی پرداخت مالیات از طریق توافق هم رقم بالایی منظور شد که چیزی حدود ۵ تا ۱۰ برابر نسبت به سال قبل افزایش داشته است. ما معتقدیم مالیات باید پرداخت شود ولی حداقل دولت اقدام موثری داشته باشد که حداقل ثبات اقتصادی هر شش ماه یکبار تغییر کند نه اینکه لحظه‌ای قیمت‌ها تغییر کنند.

انتهای پیام

  • نویسنده : تحریریه