دو روز قبل چند ساعتی را به بازدید از بیست و دومین نمایشگاه  محیط زیست اختصاص دادم که برای اولین بار در شهر آفتاب برگزار می‌شد. این نمایشگاه فرصتی بود تا پس از سال‌ها، دوستان و کنشگرانی را که از هم دور بودیم، دوباره ملاقات کنم.

دو روز قبل چند ساعتی را به بازدید از بیست و دومین نمایشگاه  محیط زیست اختصاص دادم که برای اولین بار در شهر آفتاب برگزار می‌شد. این نمایشگاه فرصتی بود تا پس از سال‌ها، دوستان و کنشگرانی را که از هم دور بودیم، دوباره ملاقات کنم.

اما جدای از این دیدارها، نکاتی در این نمایشگاه به چشم می‌خورد که بسیار تأمل‌برانگیز و قابل توجه بود. در ادامه به اختصار به آن‌ها اشاره می‌کنم:

۱. محل برگزاری نمایشگاه: همان‌طور که در ابتدا اشاره کردم این نمایشگاه در مجموعه شهر آفتاب برگزار شد. انتخاب این محل به دلیل فاصله زیاد، نبود وسایل حمل‌ونقل عمومی مناسب و ترافیک سنگین بازگشت به تهران، باعث شد بسیاری از علاقه‌مندان و متخصصان نتوانند در آن حضور پیدا کنند.

۲. حضور صنایع آلاینده: صنایعی که خود تهدیدی جدی برای محیط زیست هستند، در این نمایشگاه حضوری پررنگ داشتند؛ از جمله صنایع فولاد، پتروشیمی و کارخانه‌های سیمان. این صنایع، اقداماتی همچون ایجاد تصفیه‌خانه یا نصب فیلترهای کاهش آلاینده‌ها را به عنوان اقدامات زیست‌محیطی و مسئولیت اجتماعی معرفی کرده و به نمایش گذاشته بودند.

۳. غفلت از تشکل‌های زیست‌محیطی: فضاهای جانبی بدون غرفه‌سازی به انجمن‌ها و تشکل‌های زیست‌محیطی اختصاص داده شده بود که توجه کمتر بازدیدکنندگان را در پی داشت.

۴. استفاده بی‌رویه از اقلام تبلیغاتی: حجم زیادی از اقلام تبلیغاتی کاغذی، پلاستیکی، چوبی و فلزی در نمایشگاه استفاده شده بود، اما هیچ اقدامی برای تفکیک پسماند خشک مشاهده نمی‌شد.

۵. نبود آموزش همگانی مؤثر: آموزش‌های عمومی و روش‌های نوین انتقال مفاهیم زیست‌محیطی جایی در این نمایشگاه نداشت. حتی پنل‌های برگزارشده نیز پر از مباحث تکراری و کهنه بودند.

۶. غفلت از مسئله هوای پاک: به جز یک انجمن که بنده افتخار همکاری با آن‌ها را دارم، هیچ غرفه‌ای به موضوع تحقق هوای پاک نپرداخته بود. در این میان، به وضوح حس بایکوت شدن مسئله آلودگی هوا و قانون هوای پاک به ذهن خطور می‌کرد.

۷٫ درخشش استان البرز: غرفه اداره کل محیط زیست استان البرز در مقایسه با پاویون‌های استانی دیگر پربار و اثرگذار بود. از نکات قابل توجه این غرفه می‌توان به حضور صنایع بزرگ استان و گزارش اقدامات کلان زیست محیطی آنها به ویژه در حوزه مراقبت از هوا، آب و خاک اشاره کرد. علاوه بر آن اقدامات اداره کل محیط زیست استان در زمینه صیانت و حفاظت از مناطق طبیعی و مراقبت از گونه‌های با ارزش قابل تحسین بود.

این نمایشگاه با وجود برخی نقاط مثبت، دارای اشکالات، ضعف‌ها و تعارضات اساسی بود که امید است دست‌اندرکاران برگزاری آن در دوره‌های آتی این موارد را در نظر داشته باشند و نسبت به رفع ایرادها و بهبود نقاط قوت اقدام کنند. فراموش نکنیم طبیعت کار خودش را بلد است و در برابر بی‌مهری‌ها کوتاه نخواهد آمد.

بیست و دومین نمایشگاه محیط زیست از ۲۸ آذر تا ۱ دی در محل نمایشگاه‌های شهر آفتاب دایر بود.

نویسنده: محمد جواد نعمتی

انتهای پیام